Χαιρετισμός του Προέδρου του Συνεδρίου

Η διεξαγωγή των τριών προηγούμενων Πανελληνίων Συνεδρίων και οι σύγχρονες βασικές επισημάνσεις τόσο σε επιστημονικό – ερευνητικό όσο και σε εκπαιδευτικό – πρακτικό επίπεδο, που αναφέρονται στα σύγχρονα προβλήματα, τάσεις και προτάσεις της Ειδικής Εκπαίδευσης, σηματοδοτούν τη φιλοσοφία, τις θέσεις και τους βασικούς στόχους του Συνεδρίου.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να αναλύσει και να παρουσιάσει σφαιρικά τις σύγχρονες τάσεις και τις αναμενόμενες βελτιωτικές προτάσεις στη σύγχρονη Ειδική Εκπαίδευση με ιδιαίτερη έμφαση στη διασύνδεση θεωρίας, έρευνας και εφαρμογών στην εκπαιδευτική πράξη.

Έρχεται επίσης να αναδείξει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο επιστημονικός κλάδος της Ειδικής Εκπαίδευσης τόσο στην ατομική προαγωγή, στην αυτοβελτίωση και τη δημιουργία αρμονικών σχέσεων ανάμεσα στα άτομα, όσο και στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την κατανόηση της διαφορετικότητας, μιας διαφορετικότητας που ασφαλώς εκφράζουν και τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ιδιαίτερα ότι η Ειδική Εκπαίδευση, είναι ένας πολύ δυναμικός τομέας με τεράστιες προοπτικές ποιοτικής αναβάθμισης και ποσοτικής διεύρυνσης. Ο αυξημένος αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν το χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης, ως επαγγελματική και επιστημονική διέξοδο, δίνει ελπίδα και προοπτική. Οι προσπάθειες της Πολιτείας των διαφόρων φορέων, των ΑΕΙ και κυρίως των ίδιων των ατόμων, με αναπηρία και των οικογενειών τους προσφέρουν τη δυνατότητα να δοθούν απαντήσεις στα προβλήματα, τις τάσεις και τις σύγχρονες προτάσεις.

Το Επιστημονικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει κεντρικές και προσκεκλημένες ομιλίες, προσκεκλημένα στρογγυλά τραπέζια, ανακοινώσεις και αναρτημένες εργασίες.

Έμφαση θα δοθεί επίσης σε νέους ερευνητές και εκπαιδευτικούς της πράξης για να παρουσιάσουν τα δεδομένα και τις εμπειρίες της καθημερινής εκπαιδευτικής πράξης, όσο το δυνατό, από όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας. Οι θεματικές αφορούν όλους τους τομείς μάθησης και ψυχοκοινωνικής προσαρμογής των ατόμων με αναπηρία. Το Συνέδριο απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς, στελέχη της εκπαίδευσης, ειδικούς ψυχικής υγείας, γονείς και σε όλους τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς.

Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου

Εμμανουήλ Κολιάδης
Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *