Απολογισμός Συνεδρίου

Κλείνοντας την αυλαία του 4ου Συνεδρίου Ειδικής Εκπαίδευσης με Διεθνή Συμμετοχή, της Εταιρείας Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδας, το οποίο συνδιοργανώθηκε με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με θέμα: Τάσεις και Προτάσεις στην Ειδική Εκπαίδευση, διήρκεσε από τις 23 έως και τις 26 Νοεμβρίου 2017 και έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου, μπορούμε να κάνουμε τον απολογισμό μας.
Στο Συνέδριο αυτό συμμετείχαν περίπου 800 σύνεδροι, ενώ έγιναν 179 εισηγήσεις από μέλη ΔΕΠ, Σχολικούς Συμβούλους, ερευνητές από πολλούς επιστημονικούς φορείς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, συνολικά πάνω από 250 εισηγητές.
Φιλοξενήθηκαν έντεκα (11) συμπόσια: δύο (2) από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ένα (1) από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ένα (1) από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένα (1) από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, δύο (2) από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ένα (1) από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, δύο (2) από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ένα (1) από σχολείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πραγματοποιήθηκαν έξι (6) κεντρικές ομιλίες (αλφαβητικά): από τον καθηγητή Βασίλη Αργυρόπουλο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), τον καθηγητή Φίλιππο Βλάχο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), τον καθηγητή Ηλία Κουρκούτα (Πανεπιστήμιο Κρήτης), την καθηγήτρια Σουζάνα Παντελιάδου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), τον καθηγητή Σπύρο Σούλη (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και την καθηγήτρια Σωτηρία Τζιβινίκου (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).
Οι θεματικές του συνεδρίου άγγιζαν όλο το φάσμα της Ειδικής Εκπαίδευσης, ώστε μέσα από αυτό το συνέδριο να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε όλες τις σύγχρονες προτάσεις στον χώρο αυτό και να εστιάσουμε στις τάσεις που κυριαρχούν στον διεθνή χώρο.
Γνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες, όπως αυτές απορρέουν από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε χαμηλά το κόστος του συνεδρίου, διατηρώντας τουναντίον ψηλά τον πήχυ της ποιότητας των εργασιών, ενσωματώνοντας στο πρόγραμμα πρωτότυπες έρευνες και διδακτικές παρεμβάσεις, έχοντας παράλληλα αντιπροσώπευση όλων των ελληνικών πανεπιστημίων με εξαιρετικούς και εγνωσμένου κύρους εισηγητές.
Οπότε, οι περιλήψεις των εισηγήσεων θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα της Εταιρείας Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδας, www.eepe.gr και παράλληλα οι εισηγητές θα ενημερωθούν με προσωπικό ηλεκτρονικό μήνυμα άμεσα για τον τρόπο αποστολής τους, ώστε να ακολουθήσει η έκδοση των πρακτικών.

Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη στο έργο μας όλα αυτά τα χρόνια.
O Πρόεδρος του Συνεδρίου

Εμμ. Κολιάδης
Ομότ. Καθηγητής ΕΚΠΑ